Translate

1 Nisan 2017 Cumartesi

Omega3 neden önemlidir ?


Dün yeterince oksijenlemeyen hücrelerin dış zarının bozulduğundan bahsetmiştim. Peki bunu önlemek için ne yapabiliriz? Bunun en önemli yollarından biri Omega3 takviyesidir.Buradaki kilit nokta sağlımız için son derece önemli olanOmega3'ü sadece beslenme yoluyla veya besin takviyesi formunda alabiliyor olmamız. Omega3 eksikliği yaşadığınızın farkında bile olmayabilirsiniz. Ama vücudunuz bu açığı kendi başına kapatamıyor.
Ben yıllardan beri Omega3 kapsülü kullanıyorum. Hayatta tek bir vitamin alabilirsin deseler, sadece ve sadece Omega3 alırdım. Romatoid Artrit ağrılarımın bitmesinin en önemli sebeplerindendir Omega3. Doktorumun bana verilecek ilaç kalmadığını söyledikten sonra  başlamıştım. O dönemde ağrılarım çok fazlaydı ve günde üç kapsül alıyordum. Ama artık ağrılarım kalmadığı için, şu an tek bir kapsül alıyorum. Herkes Omega3 almalı mutlaka, hasta veya sağlıklı farketmiyor.

Günümüzde işlenmiş gıdalar besinlerimizin çoğunluğunu teşkil ettiği için binlerce yıl öncesi gibi yeterli miktarda Omega3 alamıyoruz. Omega3 seviyesi yeterli olan bedenlerde hücrelerin oksijensiz kalma olasılığı düşer ve hücre zarları sağlam kalır. Daha doğrusu Ph değerleri ve Omega3 seviyesi yüksek olan beden çok zor hastalanır. Bazı kaynaklar, Otto Warburg'un buluşunu "Bütün hastalıkların sonu" olarak değerlendirir.

Omega3 yağ asitleri beden tarafından bütün hücrelerin temel yapı taşı olarak kullanılan temel bir yağ asididir. Bu grupta bulunan yağ asitleri DHA, EPA ve ALA'dır.
 DHA hücre zarının oluşumundan ve fonksiyonlarından sorumludur.Sadece beynin gelişim döneminde değil, tüm hayat boyunca nöronlar arasındaki bağlantıların devamlılığında etkilidir. Görme fonksiyonlarında, büyüme ve beyin gelişiminde önemli bir rolü vardır. Beyinin yaklaşık %60 yağdan oluşur. Bu yağların yaklaşık üçte biri ise Omega3 yağ asitleridir. Yetişkin bir insan beyninde DHA seviyesinin 20 gr'dan düşük olması serotinin düzeyinin (mutluluk hormonu olarak da bilinir) de azalmasına yol açarak depresyona neden olur. Araştırmalar, şiddetli depresyonu olan kişilerin kanlarındaki Omega3 seviyesinin düşük olduğunu göstermiştir.
EPA, daha çok yetişkinlerde kardiyovasküler sorunların önlenmesinde rol oynar; kan inceltici ve kan basıncını düşürücü etkisi vardır. Beyindeki gri ve beyaz madde oranında artış sağlar. Büyüme çağındaki çocuklarda öğrenme yeteneğini artırır. Omega3 sağlıklı nöral yolları oluşturmak için temel teşkil eder.
Vücudunda Omega3 eksikliği olanlar, genelde hep düşük modadırlar, sinirleri kolaylıkla bozulabilir, ciltlerinde kepeklenmeler ve kuruluk gözlenebilir, vücutta kronik iltihaplar oluşur, egzama benzeri alerjiler ve dikkat eksikliği gibi belirtiler yaşaya bilirsiniz.
Vücudun özellikle bazı dönemlerde Omega3'e normalden daha fazla ihtiyacı olabilir, hamilelik, bebeklik ve 50 yaş üzeri dönemi.  Çay, kahveyi çok tüketiyorsanız, ya da sigara veya puro içiyorsanız...  bu gibi durumlarda Omega3 eksikliği hızla giderilmelidir.
Omega3 faydalı olduğu alanlar
 kalp damar sağlığı, kalp ritmini düzenler, ani kalp krizi riskini     azaltır, iyi kolesterolü yükseltir, trigliseriti düşürür  hiperaktivite ve dikkat eksikliği, astım, diabet, kanserden koruma, romatoid artrit ağrıları, Crohn hastalığı , yüksek tansiyon, osteoproz, depresyon, ağrılı adet, zayıflama, lupus gibi bağışıklık sistemi hastalıkları vs.

Devamı yarın 
Tülay Okcu

Beğendiyen tavsiye et 😊

1 yorum:

  1. Günde 3 tane almaya ne kadar zaman devam ettiniz?

    YanıtlaSil