Translate

23 Nisan 2017 Pazar

Serotinin, yani mutluluk hormonu, nedir ve ne iş yarar ?





Beyin nöronlardan oluşan kompleks bir sistemdir. Nöronlar arasında iletişimi sağlayanlar ise nörotransmiter adı verilen kimyasallardır, yani sinir hücreleri arasında  elektrik sinyallerini taşımakla görevlidir.Bunlar bir sinir hücresinden aldıkları elektrik sinyalini diğerine aktararak, beynin çalışmasında hayati rol oynarlar.
Bu nörotransmiterlerden iki tanesi olan Serotonin ve Dopamin, ruh halinin, uykunun, iştahın ve hareketin düzenlenmesinde çok önemli bir role sahiptir. Dopamin özellikle hazzın tadılmasında ve diğer duyguların tecrübe edilmesinden sorumludur.
Serotonin beyinde salgılanır ve vücudun çeşitli noktalarında üretilir. Genelde merkezi sinir sisteminde ve mide-bağırsak kanalında bulunur. Merkezi sinir sistemindeki Serotinin, ruh halini, uykuyu, iştahı, öğrenmeyi, hafızayı, cinsel ve sosyal davranışları düzenlemeye yardım eder. Mide- bağırsak kanalındaki serotinin ise sindirim düzenlemekle görevlidir.

Birçok araştırmacı Serotinin seviyesindeki dengesizliklerin ruh halini etkileyip, depresyona neden olduğuna inanır. Serotonin eksikliği şu üç nedenle oluşabilir: beyin hücrelerinde üretimin az olması, reseptör bölgelerinin az olması ya da Serotonin yapımında kullanılan Tritofan maddesindeki eksiklik. Bu üç biyokimyasal bozukluktan biri meydana gelirse, depresyon, obsesif kompülsif bozukluk, anksiyete bozukluğu, panik hatta aşırı asabiyet ortaya çıkar.
Yaşayan beyinde Serotonin düzeyini ölçmek mümkün değil, sadece kandaki Serotonin oranı ölçülebilir. Serotonin eksikliği ile depresyon arasında bir bağ olduğu düşünülse bile, ancak serotonin eksikliği mi depresyona, yoksa serotonin eksikliği mi depresyona neden olduğu bilinmiyor. Yaygın olarak kullanılan antidepresan ilaçların birçoğu Serotonin düzeyine etki eder, bu ilaçlar salgılanan Serotinin hücreler  tarafından tekrar emilmesini engelleyerek Serotonin seviyesini arttırmış oluyor.
Serotonin seviyesin düşmesine kadın ve erkekler farklı tepki gösterir. BiR araştırmada, Serotonin seviyeleri yapay olarak düşürülen deneklerde, erkekler daha fevri hareket etmeye başlamışlar ama depresyona girmemişler. Kadınlar ise ruh halinde ciddi bir negatif değişim hissetmişler. Bu da serotininin erkek ve kadınlar tarafından farklı şekillerde kullanıldığını gösterir.
Bu saydığım sebeplerden dolayı, kendimiz daha iyi hissetmek için Serotinin seviyelerini yükseltmemiz gerek. Yetersiz ve dengesiz beslenme, egzersiz yapmama, kafein /alkol kullanımı, yapay tatlandırıcılar, diyet yapma ve stres  serotinin üretimini sekteye uğratır.
Peki ne yapmamız lazım? Birkaç değişiklikle serotinin seviyenizi yükseltmeniz mümkün.
1.  Triptofan temel amino asitlerden birisidir ve serotinin yapımında kullanılan tek besin maddesidir. Triptofan açısından zengin besinler: süt, peynir, yoğurt, kırmızı et, yumurta, badem gibi kuru yemişler
2. B vitamini alın ... B6, B9 ve B 12 çok önemli.  B6 , tam tahıl ürünleri, ay çiçek çekirdeği, ceviz, bezelye, patates, muz,brüksel lahanası, avokado' da vs. bulunur.
B12 ve B9 (folik asit) vitaminleri serotinin üretiminde birlikte çalışır. B12 açısından zengin yiyecekler karaciğer ve kırmızı ettir, bunun dışında yumurta, peynir de de bulunur.  Folik asit açısından zengin besinler: yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıl ürünleri, bezelye, brokoli ve lahana
3. Spor yapın... yürüyün, bisiklete binin veya yüzün. Egzersiz serotinin seviyesini arttırır. Canınız istemiyor olabilir, bu ruh hali bile serotinin seviyenizin düşük olduğunu gösterir.
4. Güneş ışığında bol zaman geçirin. Eski çağlarda insanlar vaktini çoğu zaman dışarda geçirirdi. Günümüzde insanlar çoğu zaman ofislere hapsolmuş şekilde yaşar ve güneş yüzü görmez hale gelmiştir. Herkes Güneş ve D vitamini bağlantısını bilir, ama D vitaminin serotinin üretiminde rol oynadığı pek bilinmez. Bu açıdan düşününce depresyonun modern çağ hastalığı olması pek şaşırtıcı değildir, hatta güneşli günlerin az olduğu ülkelerde depresyon oranlarının daha yüksek olmasının sebebi de bu olabilir.

Sevgiyle kalın 
Tülay Okcu   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder