Translate

11 Nisan 2017 Salı

Strese girince bedenimizde ne olur ?


Biz stres altındayken, bedenimiz, bir stres hormonu olan Kortizol salgılar. Bu, canlıların hayatta kalmasını sağlayan en temel koruma sistemidir ve bu mekanizma sürüngen, yani ilkel beynimiz tarafından çalıştırılır. Biz buna "savaş ya da kaç diyoruz". Bir aslanla karşılaşıyorsun, ya aslanı vuracaksın ya da kaçacaksın. Ne yaparsın? Tabi ki kaçarsın. Beyin, alarm zillerini duyar duymaz kortizol salgılatır ve böylece kaçıp kurtulmak için gerekli kaynaklar mobilize edilir. Kalp daha hızlı atar, daha çok kan pompalanır ve kaslara gönderilir... ne de olsa kaçman lazım, bacaklara kuvvet. Şimdi bedenin kullanabileceği belli sayıda kaynakları var. Olağanüstü hal için kaynakları nereden bulacak, bütün iç organlar gerekli, duyular gerekli; onların çalışmasını hiç bir şekilde kısamaz. İşte bedenin her zaman bir yedek kuvveti vardır o da bağışıklık sistemi. Olağanüstü ihtiyaç olduğunda ek kaynak sağlamak için bağışıklık sisteminin çalışması kısıtlanır.

Buraya kadar her şey iyi güzel de... devamlı stres altında kaldığımızda ne olur? O alarm zilleri hiç susmaz ve beden devamlı bağışıklık sisteminin kaynaklarını kullanır. Karsınızda sürekli bir aslan duruyormuş gibi, her daim gergin, her daim vurmaya ya da kaçmaya hazırsınız. Hep cepten yerseniz, haliyle hazıra dağ dayanmaz. Beden de bu mantıkla çalışır. Parayı yediniz bitirdiniz mi eviniz barkınızdan olursunuz. Bedende de hastalıklar başlar, çünkü güvenlik görevlilerini başka yerde kullandığınız için, mıntıkayı koruyacak savunma yoktur.

Bazen şöyle bir durup düşünmek gerek; ben kendime ne yapıyorum böyle? Bu niçin yapıyorum? Hayatınız ve kendinize dışarıdan bakmaya çalışın, bir yabancının gözüyle bakın. Sonra gördükleriniz bir analiz edin. Sizi strese sokan durumları bir gözden geçirin. Neler değiştirebilirsiniz? Başkaların sözleri ve davranışları bizim kontrolümüzde değil, ama buna nasıl tepki vereceğimiz bizim kontrolümüzde.

sevgiyle kalın 😊
Tülay Okcu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder