Translate

13 Nisan 2017 Perşembe

Beynimizi mutluluk hormonları salgılaması için nasıl kandırabiliriz ?



Bilinçaltımız çok ama çok saftır ve de saf olduğu oranda da çok kolay kandırılabilir. Biz olumsuz şeyler düşündüğümüzde, zavallı bilinçaltımız gerçekten mutsuz olduğumuzu düşünür ve ona göre salgıladığı kimyasalları değiştirir, stres hormonu salgılamaya başlar, hatta mutluluk hormonların üretimini kısar. Hatta bu mutsuz düşünme hali devamlı tekrarlandıkça, zihin ekranımız, bu mutsuzluk dosyasına bir de kısa yol yaratır. Biz aynı şeyleri düşündükçe beyin de aynı kimyasalları salgılar, aynı kimyasalların etkisinde kaldıkça  bu kimyasallara bir bağımlılık gelişir, tıpkı sigara bağımlılığı gibi. Bağımlı olduğumuz şey elimizden alındığında yoksunluk çekeriz; işte bu nedenle mutsuzluk hali de bağımlılık yaratır. Onun için de çevremizde mutsuzluğu bir yaşam biçim haline getirmiş insanlar çoktur, adeta acı çekmekten zevk alırlar... oysa ki onlar da bir mutsuzluk bağımlılığı gelişmiştir.

Ben beyni-bilgisayarlara benzetmesini çok severim. Zihin beynin işletim sistemidir, bilinçaltı da işlemcisi; zihin ekranımız da masaüstü.Virüsler bilgisayarın çalışmasını bozar, olumsuz düşünceler de beynimizin virüsleridir. Bazen de bilgisayarımız da bu virüsler yüzünden çöker, tıpkı hastalıklar bedenimizi çökerttiği gibi... çökmüş bir bilgisayarda hangi tuşa bazsanız çalıştıramazsın.
Peki ne yapabiliriz? İnsan 21 günde bir alışkanlık geliştirir ve bir alışkanlığı da 21 günde bırakır. Şimdi güneşli bir günde dışarı güneş gözlüğünüzü almadan dışarı çıktığınızı düşünün, güneş çok parlak ve otomatikman kaşınızı çatarsınız. Beyine de bu sinyal gider. Dikkat, dikkat, kaşlar çatılmıştır. Bilinçaltı hemen alarma geçer, çünkü genelde kaşlar çatılınca olumsuz bir olay vardır, stres vardır ve anında stres hormonu salgılanır.
Bir de bunu olumlu bir duruma çevirelim. Yeni alışkanlık geliştireceğiz ya! Gülümsediğimizde belli yüz kasları çalıştığı için de beyine sinyaller gider, bilinçaltı gelen sinyalleri inceler: bu yüz kasları çalıştığında, genelde olumlu bir durum vardır ve beyin anında dopamin ve de serotinin, yani mutluluk hormonları salgılamaya başlar. Yani her gülümsediğimizde aslında kendimiz mutlu ediyoruz. Kendinizi kötü mü hissediyorsunuz, gülümseyin. Olur olmadık şeylere gülümseyin, kendinizi mutlu edin. MutluyMUŞ gibi davranın ve beyniniz  sizi mutlu edecek hormonlar salgılayacaktır, bunu 21 gün yapın bakalım ne olacak... eminim zihin ekranız mutluluk kısa yolu geliştirecektir. İçinizden gülümsemek gelmiyor mu, açın internetten kedi köpek videoları, ya da sevdiğiniz bir komedyenin gösterisini. İzledikten sonra kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. Ya da oynak bir müzik açın, kısa zaman içinde ayağınızla tempo tutacak hatta içinizden dans etmek geliyorsa dans edin. Dün'ü değiştiremeyiz, yarın'ı göreceğimizi bilemeyiz, o halde mutlu olmak için sadece şu an var. Kendinize bir iyilik yapın ve gülümseyin, bedeniniz size teşekkür edecektir.


sevgiyle kalın 😊
Tülay Okcu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder