Translate

8 Mayıs 2017 Pazartesi

Yürüyüş Yapmanın Sağlığa Faydaları Nelerdir?


Fiziksel bir aktivite olan yürüyüş, kalp ve damar sağlığını koruduğu gibi, zihinsel sağlığı da korumaktadır. Daha sağlıklı bir şekilde kilo vermeye yardımcı olan yürüyüş, ruhsal ve mental açıdan daha iyi hissetmenize ve zinde kalmanıza yardımcı olmaktadır. Düzenli olarak yapılan yürüyüş, kemik ve kas sağlığını destekler, daha kaliteli uyku çekmenize yardımcı olur ve enerjinizi yükseltir. Yürüyüş yapmak, bazı kanser türlerine karşı riski düşürür ve dolaşım sistemi sağlığını korur. Alzheimer hastalığı riskini düşüren yürüyüş, daha uzun ve sağlıklı bir ömür sürmenize yardımcı olacaktır. Yürüyüş yapmak hafızayı güçlendirir, stresi azaltır, tansiyonu ve kolestrolü düzenler. Beyin ve sinir sistemi sağlığını koruyan bir aktivite olan yürüyüş, ruhu dinlendirir ve vücuttaki D vitaminini destekler. Yürüyüş yapmak, daha fazla miktarda oksijen almanıza yardımcı olmaktadır. Bu da, kan dolaşımının düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. Birçok hastalığa karşı koruyucu olan yürüyüş, bağışıklık sistemini güçlendirir.


O halde ne yapıyoruz ? Havalar da güzel zaten, bol bol yürüyoruz. Yakın bir yerde işiniz mi var, otobüs veya araba kullanacağınıza, yürüyerek gidin. Böylece sporu yapılacak işlerle birleştirmiş olursunuz. Ayrıca yürüyüş tamamen bedava! Ne spor salonu ne de üyelik gerektiriyor. Bu egzersiz süresince ve sonrasında Serotinin gibi "iyi hissetme" hormonları salgılanır. Merak etmeyin, Serotinin salgılamak için 20 km yol kat etmenize gerek yok. Günde 30-35 dakika, haftada 4-5 gün yürüyüş yaparak, Serotinin seviyenizi yükseltebilirsiniz. Bir de saat 10 ila 15 arasında kısa kollu bir tişörtle yürüyüşe çıktınız mı bir de üstüne günlük vitamin D3 ihtiyacını da karşılamış olursunuz.  Tek yapmanız gereken yürüyüşe başlamaya karar vermek ve de bunu düzenli olarak sürdürmek. Zaten buna bir alıştınız mı vücudunuz hep isteyecek. 

Bana hep formunu korumak için ne yapıyorsun diye sorarlar. Her gün düzenli olarak yaptığım tek spor, yürüyüştür. Her gün en az 5 km yürüyorum, bunu yaparken de aşağıda yazdığım tekniği uyguluyorum. Ben sağlığım için yürüyorum, forma girmek de bu çabamın ödülü, bonusu  olmuş oluyor. Hepinize tavsiye ederim.


Faydalı bir ek bilgi: Kendinizi dik yürümeye alıştırın. Dik bir şekilde yürürken karnınızı 10% kadar içeri çekin öyle yürüyün, dayanabildiğiniz kadar. Sonra bırakın ve karnınızı tekrar içeri çekip dik yürüyün. Bunu yürüyüşün 10 dakikası kadar sürdürürseniz, karın ve sırt kaslarınız da gelişecektir, bu da yürüyüşün bir faydası daha.  Zaman içinde dik durmak ve dik oturmak bir alışkanlık haline gelecektir. Bel, boyun, sırt ve omuz ağrıları çoğu zaman duruş bozukluğundan kaynaklanır. Ama bu başka bir günün yazı konusudur.

Sevgi ve sağlıcakla kalın😊

Tülay Okcu



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder