Translate

1 Mayıs 2017 Pazartesi

Sadece birkaç dakika sürecek işleri neden erteliyorum?


Bütün yapmam gereken pulu zarfa yapıştırıp mektubu postalamak; iki aydır ayağıma takılıp duran kutuyu kenara çekmek; geçen ay göndermiş olmama gereken teşekkür notunu yollamak. Ama yapmıyorum. Böyle küçük basit işleri devamlı erteliyorum.

Önemli işleri ertelemenin birden fazla nedeni vardır. Çoğu kez bunun temelinde korku yatar... Basit işleri tamamlanmamış bırakmak, sizi, hayatınızda görmek zorunda olduğunuz ama görmek istemediğiniz başka şeylere dikkatinizi yöneltmekten kurtarır. Gözünüzü korkutmayacak küçük görevleri hep sürüncemede bırakırsınız. Zihninizi bunlarla meşgul ettiğiniz için de gerçekten dikkatinizi vermeniz gereken daha sevimsiz işleri düşünmek zorunda kalırsınız. Dikkatiniz az bir çaba harcayarak bitirebileceğiniz daha basit işlere vererek hayatımızı kontrol ettiğimizi düşünürüz.
Bu davranışın tesiri zincirleme kaza gibidir. Şöyle bir mantık yürütürsünüz: "Düşünmem gereken çok daha önemli işler var. Böyle küçük işlerle uğraşamam" Böyle yapmakla hayatınızın kontrolünü kaybeder ve hayatınızdaki her işi yarım bırakırsınız. Daha önemli işleri yapmamak için küçük işleri yarım bırakırsınız ve büyük işler de yarım kalır çünkü zihniniz küçük işlerle meşguldür. Sonunda oturur ve bütün gün televizyon seyredersiniz, çünkü işlerin altında ezildiğiniz duygusuyla artık hiç bir şey yapmak istemez hale gelmişsinizdir.

Genellikle hayatınızı yaşamak yerine günlük, rutin işleri yaparak zamanımızı geçirirsiniz. Küçük işlerin  birikmesine izin vermek, hayatınızın karmaşık, üretken, yoğun ve hatta tatmin edici görünmesini sağlar. Daralan bakış açınız, hayatınızı gerçekte olduğu gibi görmenizi engeller.
Tamamlanması on dakikadan daha fazla sürmeyecek bir yapılması gereken işler listesi çıkarın ve her gün bunlardan en azından ikisini yapın.


Hangi işi seçtiğiniz önemli değil; önemli olan seçtiğiniz işi yapmanız ve listeden çıkarmanızdır. Hayattaki hedeflerinizi ve değerlerinizi gözden geçirin. Verimli bir hayat yaşadığınıza inanmak için işlerinizin yığılmasına izin veriyorsanız, belki ruhunuzun derinliklerinde hedeflerinizin yapılmaya değer olmadığını düşünüyorsunuzdur. O halde kendinize zaman ayırın ve hayattaki öncelikli hedeflerinizi ve değer verdiğiniz şeyleri gözden geçirin. Sağlınıza çok önem veriyor, fakat işlerinizin yoğunluğundan spor salonuna gidecek zamanı bulamıyor musunuz? O halde ya gerekeni yapıp spor salonuna gidin ya da sağlınıza düşündüğünüz kadar  önem vermediğinizi kabullenip enerjinizi başka bir şeye yönlendirmelisiniz. Kendinize karşı dürüst olursanız, yapmayacağınız işlerle kendinizi daha fazla meşgul etmez ve gerçekten elde etmek istediğiniz hedefler için çaba harcarsınız.

Sevgiyle ve sağlıcakla kalın 😊

Tülay Okcu

Kaynak: David J. Lieberman "Anında Analiz" Koridor Yayın


















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder