Translate

13 Şubat 2017 Pazartesi

BİR SİGARA BAĞIMLISININ ŞOK EDİCİ İTİRAFLARI
1.BÖLÜM
Hatırlarsanız,  yazılarıma çeşitli eğitimler almak için ara vermiştim. Hedefim sağlık  odaklı koçluk yapmak. İki aydır da bu hedefime ulaşmak için yoğun bir süreçten geçtim. Yaşam koçluğu eğitimi bitti ardından nlp eğitimi. Habire öğreniyoruz ama bunları uygulamak de gerek tabi ki. Her bir tekniği birbirimizin üzerinde denedik, bağ kesmeden tut  davranış değişikliği, korkularınla yüzleşmek.... yani oynanmayan fabrika ayarım kalmadı. Kendimle bir çok konuda yüzleştim.

Çalışmalardan biri de bağımlılıklarla bağ kesme. Her sigara tiryakisi gibi ağzımda artık sakız olmuş bir laf (lar) vardı: " şu sigarayı bırakmak istiyorum/ bırakacam/  bırakmak zorundayım/ bırakmalıyım, bırakıyorum". Hep çok niyetliyiz. Ama icraat yok.

Sevdiklerimizin iyiliğimiz için yaptıkları uyarılar sıkıcı ve etkisiz hatta tetikleyici. "Yavrum içme şu sigarayı çok zararlı" ...hele o kamu spotları yok mu.... "Hadi Baba" ...Adam kalp krizi geçiriyor ama kızı illa ki göbek atacak. Bunlar mı aklımızı başımıza getirecek?  Şimdi sigara tiryakisi bu iyi niyetli uyarıyı duydu, üstüne bir de "hadi baba" spotunu izledi. Ne olacağını sanıyorsunuz...... " ay inamıyoruuuuum ne kadar da zararlıymış hemen bırakmalıyım" diyeceğini mi sanıyorsunuz. Çok beklersiniz çok.


Sigara senin en yakın dostlarından biri ve tüm dünya sigaraya karşı. Ee bu durumda ne yaparsın? Sigarayı savunur durursun; var mı öyle, dostuna laf söyleyecek adama dünyayı dar edersin.
Zaten o sahte dostunu savunmak zorundasın yoksa o yaptığın bir yığın garip davranışı nasıl savunacaksın? Bu garip davranışlara bir yakından bakalım:

1.   Sigara Tiryakisi "Günde ne kadar sigara içiyorsun" sorusuna doğru cevap vermez asla. "Günde 10- 15 sigara" içiyorum der ama onun ağzından"BİR PAKET" lafını duyamazsınız. Çünkü içindeki savunması hazırdır, bu insanlar neden bu kadar üstüme varıyor ki, bir paket bile içmiyorum neticede. Yetişkin bir tiryaki yavrusu günde 2 paket içiyorsa,  sorulduğunda 1 paket içtiğini söyler ama yalan söylemekten utandığı için gözlerini kaçırır. Bu yalan onu rahatsız etse de aynı zaman da onu rahatlatır. Tiryaki bu paradoks ile yaşamayı bilir

2.   Sigara tiryakisi başka tiryakilerin yanında çok rahat eder. Herkes aynı durumda olduğu için sözlere gerek yok. Bağımlının halinden bağımlı anlar. Sigara uğruna eksi 10 derecede bile inat ve ısrarla dışarıda otururuz, tepemizde ısıtıcılar kucağımızda polar battaniye. Yan masadakilerle göz göze gelirsin ,gizli bir onay vardır. Çok şükür tek manyak ben değilim dersin içinden. Yaşasın sigara kardeşliği

3.   Sigara tiryakisi öksürürse,  bu öksürüğün nedeni hiç bir zaman sigara değildir. Asla ve asla !! Daha geçen hafta grip olmuştur, bu öksürük ondandır. Alerji mevsimidir, boğazına bir şey kaçmıştır, boğazı kurumuştur ve SADECE bu nedenle öksürürüz. Sigara öksürtürmüymüş insanı, gidin Allah aşkına..

4.   Evde sigara azalmışsa hemen bir alışveriş listesi yapılır ve jet hızıyla markete gidilir.  Aslında sadece sigara stoklarını doldurmak için gittiğini kendine bile itiraf etmek istemezsin. Ev halkı da anlamasın diye gerekli gereksiz şeyler alırsın ve sigaraların arada kaynamasına çalışırsın. Bu algı operasyonun da çok başarılı olduğunu sanırsın.

5.   Sigaran bittiyse bakkala telefon edip sadece sigara siparişi vermeye utanırsın, yanında soda, yoğurt, ekmek süt söylersin. Yoksa bakkal senin bir bağımlı olduğunu sanabilir .... bunu göze alamazsın.

6.   Sigara kahvenin pezevengidir. Kahveyi sigarasız içemezsin.Aslına bakarsan sigara çayın yanında da iyi gider, ve aslında rakıyla, şarapla, birayla da iyi gider. Ayranın yanına da yakışır.

7.   Sevinirsin sigara yakarsın. Üzülürsün sigara yakarsın. Stresli olursun sigara yakarsın. Şahane bir manzara görürsün sigara yakarsın. Can sıkıntısından sigara yakarsın. Heycanlanırsın sigara yakarsın. Yemekten sonra sigara yakarsın.  Yatmadan önce, film arasında, mola yerinde, tuvalete gitmeden önce , her an her yerde sigara yakarsın. Kime ne? Kim karışabilir? Çünkü sigara bağımlılığı toplumda kabul görmüş; alkol ve uyuşturucu bağımlılığı gibi değil ki. Biz de bu nedenle bağımlılığı herkesin gözüne sokarak yaşayabiliyoruz.

Bağımlılığımızı acayip iyi kontrol edebildiğimizi sanıyoruz. Efsane olmuş cümleler vardır 
"İstediğim zaman bırakabilirim"  Bok bırakırsın. Hadi bırak o zaman. 
"Ama ben Severek " içiyorum .... böyle sevgi olmaz olsun
 "Daha bırakmaya hazır değilim" Ben otuz yıla yakın içtim bebeğim ve sanırım hiç hazır olamıycam
Zaten üstün bir gayretle, parlak zekamla ve usta algı operasyonlarımla benim bağımlı olduğumu kimsecikler çakmamıştır. Neden bırakayım o zaman?

Yarın  sigarasız ilk günlerimden kesitler .... yine beklerim :)





1 yorum: